Startkabels in diverse lengtes

Het overkomt iedere autobezitter weleens: de auto wil niet starten. Met name tijdens de winterperiode is het een vaak gehoorde klacht. In negen van de tien gevallen is er sprake van een niet goed functionerende accu. Indien de accu (bijna) leeg zal dit vaak de reden zijn dat de motor niet kan starten. Een niet startende motor hoeft niet altijd een probleem te zijn. Met kwalitatief goede startkabels is de auto vaak nog aan de praat te krijgen.

Lege accu

Een lege accu, of niet goed functionerende accu is vaak het laatste waar u aan wilt denken als u op het punt staat om te vertrekken. De onnodige vertraging kunt u missen als kiespijn. U hebt echter wel een goede accu nodig om de startmotor te activeren zodat de auto gestart kan worden. Door het aansluiten van de startkabels op een goed accu en deze met de eigen accu te verbinden, kunt u alsnog uw auto starten en wegrijden.

Auto starten in de winter

De accu heeft veel te lijden van het Nederlandse weer. Met name als de accu al wat ouder is kan het gebeuren dat deze zichzelf niet volledig oplaadt. In de zomer is dat vaak geen probleem, maar in de winter kan het kleine beetje energie dat nog in de accu zit onvoldoende zijn. Het gevolg is vaak dat u uit frustratie het blijft proberen. Dat is niet verstandig: op die manier zult u zien dat de accu nog sneller leeg is. De accu kan dan de startmotor niet meer van energie voorzien. Om dergelijke problemen te voorkomen is het raadzaam om te zorgen voor goede startkabels.

De startkabels gebruiken

Ook al is het advies om de wagen voor de winter na te laten kijken, bij acute accuproblemen hebt u er niet veel aan.

Mocht u wel geconfronteerd worden met een accuprobleem, volg dan de onderstaande stappen voor het correct gebruiken van de startkabels zodat u weer snel op weg kunt naar uw bestemming:

 

  • Zorg voor een (donor)auto met een goede accu, bijvoorbeeld de auto van de buurman
  • Zet de motoren altijd uit
  • De rode kabel wordt aan de + (plus) polen van beide accu’s bevestigd
  • De zwarte kabel wordt op de – (min) polen aangesloten
  • ls eerste wordt de motor van de donorwagen gestart
  • Vervolgens start u de auto met de lege accu
  • Verwijder dan de zwarte kabel als laatste verwijdert u de rode kabel